Coachingpraktijk Amuri

Over Amuri

Lien De Metsenaere (°1982) werkte gedurende 17 jaar als verpleegkundige in een ziekenhuis. Ze werkte 10 jaar op een intensieve zorgen afdeling en 7 jaar in een palliatief supportteam. Ze verliet ondertussen de zorg maar met haar passie, zorgen voor mensen, daar wil ze nog steeds dagelijks mee aan de slag gaan. De voorbije twee jaren ging ze nieuwe opleidingen volgen om zo in januari 2023 haar eigen Coachingpraktijk Amuri op te richten te Sporthoeve 10.

Amuri is de Siciliaanse benaming voor zelfliefde en het symbool van haar logo staat voor onvoorwaardelijke liefde.

Als coach focust ze zich op volgende topics:

  • Stress & burn-out coaching
  • Ademhalingstherapie
  • Ondersteuning bij rouw & verlies
  • Begeleiding bij palliatieve- en levenseindezorg

Recent verscheen haar eerste boek ‘Omdat we allemaal doodgaan’, een samenwerking met prof. Wim Distelmans. Deze gids schetst het belang van een professionele en menswaardige palliatieve begeleiding. In het boek deelt ze haar kennis uit de praktijk rond medicatie en behandeling, maar geeft ze ook raad over hoe je als zorgverlener omgaat met patiënten, hun naasten en jezelf. Het boek kan ook een meerwaarde betekenen voor iedereen die iets wil weten over palliatieve zorg en het levenseinde. Want ieder van ons heeft recht op een menswaardig levenseinde.

Meer lezen over Lien en haar praktijk of een afspraak maken?

Via volgende link klik je door naar haar website: https://amuri.be

Coaching ≠ Therapie

Graag verduidelijk ik even het verschil tussen coaching en therapie.

Wanneer je beslist om te starten met eender welke coaching, dan is jouw doel als cliënt, dat je bepaalde zaken wil aanpakken en oplossen of bepaalde patronen wil doorbreken. Dit betekent dat de intrinsieke motivatie van jou als cliënt voorop staat. Zonder die motivatie van de cliënt werkt coaching niet. De focus ligt bij coaching ook op het heden en de toekomst en je voelt je klaar om verandering te omarmen en hier open en proactief aan mee te werken.

Blijkt na een eerste gesprek, dat er toch nog angst is voor veranderingen of het je momenteel nog aan kracht ontbreekt dan gaan we samen op zoek naar wat er nog hapert om samen verder te gaan naar het coachende stuk.

Heb ik het gevoel dat het therapie stuk niet voor mijn expertise is, dan heb ik ook de professionaliteit en de eer en het geweten om je door te verwijzen naar een psycholoog en/of andere therapeut.

Coaching en begeleiding

Zorg voor de zorgenden: stress en burn-out begeleiding voor hulpverleners

Als hulpverlener weet je dat patiënten die overlijden, deel uitmaken van je werk. Tijdens de covidperiode gebeurde dat in het kwadraat en vaak op een manier waarbij je als hulpverlener niet de gepaste zorg kon verlenen. Mensen onderschatten hoe zwaar het is voor hulpverleners om in deze ‘robotmodus’ waarin ze op verschillende afdelingen nu al twee jaar opereren, dagelijks te blijven functioneren.

Vergeet tijdens je zorgcarrière niet om trouw te blijven aan jezelf. Stel voldoende grenzen en bewaar een gezonde afstand van je zorgvragers. Empathie tonen betekent niet dat je het leed van de ander op je rug hoeft mee te dragen. Je kan nabij zijn maar wees je ervan bewust dat je vroeg of laat afscheid zal moeten nemen en de deur zal moeten sluiten om op weg te gaan naar andere patiënten die jouw warme zorg nodig hebben. Om voor zwaar zieke mensen te zorgen, moet je ook zorg dragen voor jezelf.

Begeleiding van palliatieve/terminale patiënten en hun naasten De dood krijgen we aangeboden in een pakketje samen met onze geboorte. De enige gebeurtenissen die we allen gemeenschappelijk hebben, is dat we allemaal geboren worden en weer doodgaan. Kleine gebaren en adequate kennis in de palliatieve zorg kunnen grote verschillen maken voor je patiënten. Palliatieve zorg is als het erop aan komt een zorg waarvoor soms weinig woorden nodig zijn. Mijn vele jaren werkervaring van intensieve en palliatieve zorg/ pijntherapie wil ik blijven inzetten om mensen te helpen. Ik denk bijvoorbeeld aan kennis van ziektebeelden/ symptomen, medicatie en het begeleiden van de zorgvrager en zijn naasten, dit in de vaak meest moeilijke momenten van hun leven.
Voor mensen die minder mobiel of te ziek zijn om zich naar de praktijk te verplaatsen: ik begeef me binnen een straal van 20 km ook heel graag naar jullie thuis.  

Ondersteuning bij rouw en verlies

Wanneer het over rouw gaat is er een prachtig stukje tekst dat me is bijgebleven en dat ik vaak neerpen op een rouwkaartje bij een overlijden. De zin komt uit het boek ‘Op afstand’ van psychiater en psychotherapeut Uus Knops:

‘Rouw is ruw, althans zo begint het. Rouw schuurt, verwondt, wringt tegen. Maar er zullen altijd oneffenheden blijven, die bij onoplettendheid plots voor een stekende pijn zorgen.’

Rouwen en loslaten hoort bij het leven. Het kan gaan over een dierbaar iemand die overleden is, het verlies van een huis, een job, een relatie, een droom, da…

Wanneer rouw ons gaat belemmeren in het dagdagelijkse leven dan spreken we van chronische rouw. Ergens is men vastgelopen in het rouwproces. Doel van de coaching is om de energieblokkade, vastgelopen tijdens dit proces, opnieuw te gaan vrijmaken en zo opnieuw beweging te gaan brengen in dat proces van rouw. Rouwverwerking gaat dus veel verder dan jouw als cliënt enkel en alleen opnieuw te laten functioneren in het leven. Doel is om de energieblokkade, vastgelopen tijdens het rouwproces opnieuw te gaan vrijmaken.

Verdere informatie vind u op www.amuri.be

Mocht u een afspraak niet kunnen nakomen, gelieve ten laatste 24u op voorhand af te bellen.
Afspraken die niet worden afgebeld worden aangerekend (zonder tussenkomst van de mutualiteit).

Wat brengt u mee bij uw eerste afspraak?

  • uw identiteitskaart

Wie is Lien?

Mijn naam Lien De Metsenaere (°1982) en ik studeerde in 2004 af als verpleegkundige met een bijzondere beroepsbekwaamheid in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg aan de toenmalige KAHO Sint-Lieven te Aalst. Tien jaar werkte ik met heel veel passie en beroepsfierheid op de afdeling intensieve zorg. In 2016 volgde ik de LEIFopleiding tot LEIFnurse in het Expertisecentrum ‘waardig levenseinde’  te Wemmel en ging ik voor zeven jaar aan de slag in een palliatief supportteam in hetzelfde ziekenhuis.

Sterven, rouw en verlies hebben me altijd geboeid en dan met name het gebrek aan aandacht ervoor in onze maatschappij. Om net die reden schreef ik het boek Omdat we allemaal doodgaan’.

Zorgen voor anderen, het zit in mijn bloed en het is datgene waaruit ik energie en voldoening haal. Professioneel gooi ik het nu over een andere boeg. De zorg die ik wil bieden aan mensen is in vele zorginstellingen tot mijn grote spijt, niet langer in overeenstemming met mijn waarden en normen als zorger en mens, namelijk warme, menswaardige, kwaliteitsvolle en professionele zorg.

Ik verdiepte me de voorbije twee jaren in heel wat opleidingen waaronder Masterclass Positieve Psychologie bij Better Minds At Work, Hartcoherentiecoach/ Stressmanagement bij Louvanie, Rouw- en verlies deskundige bij Centrum Open Mind en Opleiding Coaching bij Perla Van Belle.

Naast mensen gaan coachen en begeleiden wil ik ook heel graag zaadjes planten op vlak van levenseindezorg. Dit, door de boodschap van mijn boek te gaan verspreiden doorheen zorginstellingen in Vlaanderen.

Als verpleegkundige en coach draag ik de bescherming van privacy hoog in het vaandel. Bedoeling is dat deze plaats voor jou een veilige haven kan worden, je hier even tot rust kan komen en we tegelijkertijd aan de slag kunnen gaan met de zaken waar je mee worstelt en die je graag anders wil zien. Samen kijken we naar wat jij nodig hebt op dat moment.

Heel veel liefs,

Lien

20220430_182638